Ošetřovatelská péče o pacienty s demencí - Hastrdlo, Jasmina Sandra (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o pacienty s demencí. Skládá se z teoretické a průzkumné části. V teoretické části práce je charakterizována demence a problematické oblasti ošetřovatelské péče o pacienty s demencí. Rovněž jsou zde v krátkosti definovány zdravotní a sociální služby. Průzkumná část práce je kvantitativního charakteru a ke sběru potřebných dat bylo použito dotazníkového šetření. Tato část práce porovnává ošetřovatelskou péči o pacienty s demencí v nemocničních zařízeních lůžkového typu a v pobytových sociálních službách, dále se zaměřuje na to, jakým způsobem je s těmito pacienty komunikováno, a také na to, jaké jsou nejčastější formy problémového chování těchto pacientů. Také zjišťuje, jaké nefarmakologické přístupy se u pacientů s demencí využívají a zda se liší pohled respondentů na ošetřovatelskou péči o tyto pacienty. Jedním ze zajímavých zjištění je, že se v nemocničních zařízeních lůžkového typu a v sociálních službách pobytového typu liší způsob ošetřovatelské péče o pacienty s demencí, a to např. ve způsobu ověřování totožnosti pacientů před odbornými výkony či v používání omezovacích prostředků.
Nursing care of patients with dementia
Keywords: demence; nemocniční zařízení lůžkového typu; ošetřovatelská péče; pacienti s demencí; sociální služby pobytového typu; dementia; hospital inpatient departments; nursing care; patients with dementia; residential social services