Srovnání ochrany přírody a krajiny v území CHKO a Národních parků v České a Rakouské republice - Krpálková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2012)
Předmětem příspěvku je rozbor chráněných území v obou zemích z hlediska jejich správy, návštěvníků a místních obyvatel. Nejprve je rozepsán systém ochrany přírody v České republice, jeho legislativní uspořádání a kategorie územní ochrany přírody a krajiny se zaměřením na národní parky a území Natura 2000. Obdobně je řešena druhá část s aplikací na systém v Rakousku. Stěžejní část je v dalších dvou kapitolách. V třetím oddíle navazuje srovnání obou systémů a jejich ovlivnění mezinárodními trendy a organizacemi, určení hlavních rozdílů v územní ochraně přírody a krajiny a největší odlišnosti ve fungování národních parků z pohledu jejich správy, turistů a obyvatel okolních obcí. V poslední části je toto srovnání aplikováno na příklad sousedících národních parků a to Národního parku Podyjí a Nationalpark Thayatal.
Comparison of the nature and landscape protection in the territory of landscape protected areas and national parks in the Czech Republic and in the Austria
Keywords: ochrana přírody a krajiny; chráněné území; chráněná krajinná oblast; národní park; nature and landscape protection; protected area; landscape protected area; national park