Systémy výběrů přepravného a vzájemného odúčtování mezi železničními podniky při společně realizovaných přepravách zboží - Korcan, Václav (Univerzita Pardubice, 2008)
Mezinárodní železniční přeprava je podmíněna dokonalým fungováním systému vzájemného finančního vyrovnání mezi dopravci, kteří se na této dopravě podílejí. Současné legislativní změny v Evropě, které výrazně mění základní právní principy mezinárodní železniční přepravy, přinášejí i změny do procesu odúčtování. Ve své práci jsem se pokusil stručně představit stávající stav odúčtování a základní historická fakta, která k současnému systému vedla, a následně naznačit možná řešení pro vylepšení tohoto stavu v budoucnosti.
Systems for collecting transport charges and mutual settlement among the railway undertakings during together realised goods transport
Keywords: railway transport; railway undertakings; operators; settlement; železniční doprava; železniční podniky; dopravce; odúčtování