Směsné pigmenty oxidického typu - Karolová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce je věnována přípravě kasiteritových pigmentů, které by zejména v aplikaci do keramické glazury poskytovaly modrofialové až fialové odstíny. Byl zkoumán vliv sekundárních příměsí, metody přípravy a mineralizátorů na pigmentově-aplikační vlastnosti připravených pigmentů. Tyto materiály byly zkoumány termickou analýzou a rentgenovou difrakční analýzou. Po jejich aplikaci do organického pojivového systému a do keramické glazury byly také hodnoceny z hlediska barevných vlastností a distribuce velikosti částic.
Mixed metal oxide pigments
Keywords: keramické pigmenty; kasiterit; fialové pigmenty; barevné vlastnosti; distribuce velikosti částic; ceramic pigments; cassiterite; violet pigments; colour properties; particle size distribution