Vliv finanční krize na insolventnost firem ČR - Šustrová, Erika (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá vlivem současné ekonomické krize na insolvenci firem v České republice. Pozornost je nejprve věnována problematice ekonomických krizí obecně, příčinám, průběhu a důsledkům současné hospodářské krize. Další oblastí zájmu je problematika platební neschopnosti podniků, včetně pohledu na vývoj insolvencí v České republice a ve vybraných světových ekonomikách. Třetí kapitola se věnuje teoreticko-metodologickým aspektům analýzy finančního zdraví a identifikace finanční tísně podniku. Následně jsou tyto metody aplikovány na společnost JITEX, a.s., s cílem identifikace finační tísně a odhalení hrozícího bankrotu. Závěr práce obsahuje shrnutí získaných poznatků a ověření hypotéz o možném vlivu ekonomické krize na insolvenci podniků.
The influence of the financial crisis on corporate insolvency in the Czech Republic
Keywords: Finanční krize; insolvence; insolvenční řízení; finanční tíseň; predikční modely; Financial crisis; insolvency; insolvency proceedings; financial distress; bankruptcy models