Studium pojiv pro výrobu dřevotřískových desek - Obst, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce je zaměřena na modifikaci pojiv vhodných pro výrobu dřevotřískových desek pomocí ligninu. Obsahuje popis používaných pryskyřic vhodných pro nábytkářský průmysl. Dále také popisuje, přípravu a měření vzorků jak z čisté pryskyřice, modifikované pryskyřice ligninem, tak i z výsledných dřevotřískových desek s příslušnými vytipovanými pojivy.
Study of resin for the production of chipboards
Keywords: lignin; dřevotřísková deska; močovinoformaldehydová pryskyřice; fenolformaldehydová pryskyřice; adheze; koheze; lignin; chipboard; ureaformaldehyde resin; phenolformaldehyde resin; adhesion; cohesion