Ověření antimikrobiální aktivity krycích a obvazových materiálů z oxidované celulózy - Rybičková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou krycích obvazových materiálů, především se zaměřuje na obvazy vyrobené z oxidované celulózy. Teoretická část je rozdělena na čtyři kapitoly, přičemž první pojednává o krycích obvazových materiálech obecně, druhá o materiálech s antimikrobiálním účinkem, třetí o celulózových materiálech a poslední kapitola se věnuje oxidované celulóze samotné. Experimentální část je zaměřena na ověření antimikrobiální aktivity krycích a obvazových materiálů z oxidované celulózy, konkrétně na výrobky OKCEL české společnosti Synthesia, a.s. Antimikrobiální účinky byly testovány pomocí absorpční a difúzní metody. Všechny tři druhy OKCEL (OKCEL H-T, OKCEL F a OKCEL S klasicky i vakuově balený) vykazovaly inhibiční účinky u všech testovaných bakterií (snížení o 5-7 řádů) kromě sporotvorného kmene Bacillus subtilis ihned po naočkování. Po 24 h kultivaci vykazoval OKCEL inhibiční účinky u všech testovaných bakterií včetně kmene Bacillus subtilis. Nebyly zaznamenány rozdíly v účinnosti OKCEL H-T, OKCEL F a OKCEL S ani v účinnosti u klasicky baleného a vakuově baleného materiálu OKCEL S. Při použití difúzní metody došlo k vytvoření inhibiční zóny u bakterií Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus u obou druhů OKCEL (OKCEL F, OKCEL S). U kmene Candida albicans k inhibici nedošlo. Principem účinku testovaného materiálu je nízké pH, kvasinky však v kyselém prostředí přežívají. U žádné z bakterií nebyl zaznamenán viditelný nárůst v oblasti pod vzorkem testovaného materiálu. Po vyočkování stěru z plochy v oblasti pod vzorkem testovaného materiálu došlo k nárůstu kolonií, účinek obou testovaných materiálů byl tedy vyhodnocen jako bakteriostatický. Výsledky studie ukazují, že materiály na bázi oxidované celulózy mají antimikrobiální účinky na širokou škálu bakterií, méně účinné jsou ale na kvasinky a sporotvorné bakterie.
Verification of the antimicrobial activity of oxidised cellulose wound dressings
Keywords: rány; obvazové materiály; hojení ran; antimikrobiální obvazy; celulózové materiály; oxidovaná celulóza; OKCEL; wounds; dressing materials; wound healing; antimicrobial dressings; cellulose materials; oxidised cellulose; OKCEL