Využití alkalicky aktivovaných přírodních zeolitů pro odstraňovaní těžkých kovů z odpadních vod - Kočí, Michal (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zkoumání schopnosti alkalicky aktivovaných geopolymerů a metakaolinů adsorbovat ionty Cu2+ a Zn2+ z vodných roztoků. První část obsahuje historii a použití geopolymerů, dále pak úvod do problematiky znečištění vod těžkými kovy. Druhá část popisuje samotný postup při práci, metody, které byly použity k přípravě vzorků a samotné adsorpci iontů z jejich roztoků. Poslední část je věnována výsledkům vlastního měření na UV/VIS spektrofotometru, ICP-MS a jejich diskuzi.
Using of alkali activated natural zeolites for heavy metals removal from waste water
Keywords: geopolymery; metakaolin; zeolitické pěny; adsorpce; těžké kovy; geopolymers; metakaolin; zeolitic foams; adsorbtion; heavy metals