Informovanost těhotných žen o současných možnostech screeningu a diagnostiky Downova syndromu - Vaculková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o současných možnostech screeningu a diagnostiky Downova syndromu. Práce je rozdělena na část teoretickou a průzkumnou. V teoretické části je popsán Downův syndrom, jeho nejčastější klinické projevy a příčiny vzniku, dále jsou zde rozebrány jednotlivé metody screeningu a diagnostiky Downova syndromu a v neposlední řadě práce popisuje reakci rodičů na sdělení diagnózy. Hlavním cílem práce bylo zjistit informovanost těhotných žen o současných možnostech screeningu a diagnostiky Downova syndromu v rámci průzkumného šetření prováděného v gynekologických ambulancích pomocí nestandardizovaného dotazníku. Výsledky průzkumného šetření jsou uvedeny v samostatné kapitole.
Awareness of pregnant women about current possibilities of screening and diagnosis of Down syndrome
Keywords: Downův syndrom; chromozomální aberace; mentální retardace; informovanost; screening; invazivní prenatální diagnostika; Down syndrome; chromosome aberration; mental retardation; awareness; screening; invasive antenatal diagnostic methods