Empatie a prosociální chování v práci porodní asisentky - Matějková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je v rámci teoretické části rozdělena na tři základní kapitoly. První kapitola seznámí čtenáře s kompetencemi, definicí a kodexem porodní asistentky. V následující, tedy druhé kapitole, bude rozebrán pojem empatie, zejména pak empatie ve zdravotnických profesích. A poslední kapitola čtenáři přináší informace týkající se prosociálního chování. Výzkumná část pojednává o porodních asistentkách, jejich prosociálních tendencích a empatických schopnostech. Dále je v ní nastíněno, do jaké míry jsou porodní asistentky schopny definovat pojmy, jimiž se tato práce zabývá. Čtenáři odkryje, zda porodní asistentky považují empatii a prosociální chování za podstatné ve svém povolání. Výzkumná část byla zpracována na základě námi vypracovaných dotazníků, které byly vyplněny porodními asistentkami, jenž se chtěly na výzkumu podílet.
Empathy and prosocial behavior in the work of midwife
Keywords: porodní asistentky; empatie; prosociální chování; Midwives; emphaty; prosocial behavior