Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky - Šmejda, Pavel; Bajerová, Petra; Bajer, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2019)
V práci byly analyzovány vzorky jakostních bílých vín původem z České republiky metodou SPME-GC-MS s cílem popsat složení profilu těkavých látek. Pro zjištění vhodné doby a teploty extrakce těkavých sloučenin byla optimalizována mikroextrakce tuhou fází – SPME. Optimalizovaná SPME metoda byla aplikována na vzorky bílého vína, extrakty byly separovány plynovou chromatografií. Pomocí hmotnostních spekter a retenčních indexů byla provedena identifikace těkavých látek. Mezi identifikovanými sloučeninami převažují různé estery karboxylových kyselin.
Determination of the aroma profile of white wines originating in the Czech Republic
Keywords: Aromaprofil; Bílá vína; SPME; GC-MS; Aroma profile; White wines; SPME; GC-MS