Changes in understanding patriotism throughout the British society - Vlčejová, Kamila (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vývoj patriotismu ve Velké Británii a na jeho funkci, která může ovlivňovat dění současné doby. V úvodní části je nastíněn pojem patriotismus ve své základní podobě a vysvětleno, proč je v této problematice nezbytné zabývat se historickými prvky. Ve druhé kapitole je analyzován historický vývoj patriotismu, s důrazem na prvky, které ovlivňují jeho vzestup a úpadek. Další kapitole je představeno dílo George Orwella The Lion and the Unicorn a analyzováno tak, aby bylo zjištěno, proč se autor dovolává patriotismu a jakým způsobem ho chce vzbudit ve veřejnosti. Čtvrtá kapitola se věnuje pojetí patriotismu v moderní době za přispění analýzy projevu Gordona Browna. Úvodem této části je objasněn pojem Britishness a problematika národní identity a multikulturalismu, závěr pak na základě výzkumů dokladuje cítění a smýšlení Britů v oblasti patriotismu. V závěru této práce jsou shrnuty prvky, které patriotismus formují, ovlivňují a které způsobují jeho zásadní význam.
Změny v pojetí patriotismu v britské společnosti
Keywords: Britishness; patriotism; Great Britain; patriotismus; Velká Británie; Orwell, George