Etnické a genderové stereotypy ve filmové sérii James Bond - Petráň, Tomáš (My University, 2020)
Text analyzuje vzájemný vztah mezi současným společenským diskurzem a příběhy populární kultury za posledních padesát let na příkladu filmové série s protagonistou Jamesem Bondem. Zvolená metoda, která kombinuje multidisciplinární přístup k analýze s kontextualizací popkulturního textu, je zaměřena na demonstraci možností vizuální antropologie v oblasti sociální a kulturní analýzy. Texty upozorňují na příklady, kdy je umělecký příběh řízen různými typy sociálního dispozitivu a výsledný umělecký text také formuje a určuje způsob uvažování o základech sociálního diskurzu. Sociální diskurzní praxe a popkulturní příběhy jsou analyzovány v dialektické symbióze: zobrazení vztahu mezi mužem a ženou, frekvence sexuálního styku nebo jeho absence v daném příběhu, způsob zobrazení „jinakosti“ a etnicita a národnost postav jsou znaky, které odrážejí geopolitickou situaci, typy globálních hrozeb, sociální tabu a imperativy, stratifikaci společnosti a ideály životního stylu. Výše uvedené znaky se současně vytváří a posilují zobrazované stereotypy v popkulturních textech. Reflexe a reprodukce sociální reality se rozpouští v popkultuře a v důsledku toho ovlivňují chování a způsoby myšlení.
Ethnic and Gender Stereotypes in James Bond Film Series
Keywords: pop kultura; narativní kinematografie; pop culture; narrative cinematography; James Bond; sexual stereotypes; gender discourse; picturing of ethnicity; James Bond; sexuální stereotypy; genderový diskurz; etnicita