Porovnání optimalizačních postupů pro aplikaci mikroextrakčních metod k analýze silic v nápojích - Imramovská, Nela (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných čajích, a to se zaměřením na metody mikroextrakci jednou kapkou a mikroextrakci tuhou fází s následnou analýzou na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem (FID). Samostatná kapitola je věnována i principům návrhů experimentu (Design of Experiment - DOE) využívaných při optimalizaci experimentálních podmínek. Pro zjištění nejvhodnějších podmínek extrakce byla každá z metod optimalizována dle principu CCD (Central Composite Design). Nalezené podmínky byly porovnány s podmínkami již dříve nalezenými pomocí přístupu OVAT (One Variable at a Time). Výsledná experimentální data byla statisticky vyhodnocena a jednotlivé podmínky pro obě mikroextrakční metody byly vzájemně porovnány.
Evaluation of optimisation procedures for microextraction methods application to the essential oils analysis in beverages
Keywords: silice; bylinné čaje; SDME; SPME; essential oils; herbal teas