Polytrauma v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, transport a mortalita - Housírek, Martin (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce s názvem Polytrauma v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, transport a mortalita se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce popisuje problematiku spojenou s polytraumatem a snaží se tak pomoci čtenáři orientovat se v této části urgentní medicíny. V praktické části se práce zabývá konceptem zlaté hodiny a jejím ověřením na vzorku 432 pacientů. Z pohledu transportu do cílového zařízení se také práce zabývá tím, zda je čas transportu leteckou záchrannou službou statisticky významně nižší než transport pozemní záchrannou službou.
Polytrauma in the Pardubice region and the Hradec Králové region, transportation and mortality
Keywords: polytrauma; zlatá hodina; transport; mortalita; zdravotnická záchranná služba; letecký transport; pozemní transport; polytrauma; golden hour; transportation; mortality; ambulance; air transportation; ground transportation