Obchodní společnosti, zájmová sdružení a družstva evropského typu - Zedníčková, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou evropských obchodních společností, mezi které patří Evropské hospodářské zájmové sdružení (EHZS), Evropská akciová společnost (SE) a Evropská družstevní společnost (SCE). První kapitola je věnována historickému vývoji těchto nadnárodních společností a také účelu jejich vzniku. Na současnou úpravu jednotlivých evropských obchodních společností je zaměřena druhá kapitola, která obsahuje informace o aplikovatelném právu, založení a vzniku, členství a právech a povinnostech s ním spojených, finanční struktuře, sídle, vnitřní organizační struktuře, hospodářském výsledku a zrušení a zániku. Cílem této práce je především přehledně popsat evropské obchodní společnosti, určit výhody, které přinášejí a důvody, proč se v České republice příliš nezakládají.
Commercial companies, interest grouping and cooperatives of european type
Keywords: obchodní společnosti; Evropské hospodářské zájmové sdružení; Evropská akciová společnost; Evropská družstevní společnost; legislativa; commercial companies; European Economic Interest Grouping; Societas Europaea; European Cooperative Society; legislation