Kvalita ošetřovatelské péče ve zdravotnickém zařízení následné péče - Lněničková, Hana (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této bakalářské práce zjistit úroveň kvality poskytované ošetřovatelské péče v Léčebně dlouhodobě nemocných, kde se jedná především o starší pacienty se sníženou mobilitou a potřebou zvýšené ošetřovatelské péče. Kvalitu péče určuje významně i spokojenost pacientů a zdravotnického personálu. V teoretické části je uvedena charakteristika ošetřovatelství a ošetřovatelského procesu, určení indikátorů kvality ošetřovatelské péče, nutnost vytvoření ošetřovatelských standardů a samotný ošetřovatelský audit. Druhá část se zabývá kvalitou ošetřovatelské péče, pohledy na ní, její zvyšování a hodnocení. V třetí části je popsána koncepce následné péče a základní informace o Léčebně dlouhodobě nemocných, ve které byl výzkum prováděn. Praktická část se zabývá auditem ošetřovatelské péče zaměřeným na podávání léků per os, výskyt dekubitů a pádů u pacientů. Následuje porovnání auditu se spokojeností pacientů a sester. V diskuzi a závěru jsou vyhodnoceny stanovené cíle a výzkumné otázky.
The quality of nursing in long-term care
Keywords: audit; indikátory kvality; kvalita péče; Léčebna dlouhodobě nemocných; ošetřovatelské péče; spokojenost; audit; quality indicators; healthcare quality; hospice; healthcare; satisfaction