Pojetí filosofie v Obecné poradě o nápravě věcí lidských J. A. Komenského - Šindelářová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce analyzuje to, jak Jan Amos Komenský pojímá filosofii v Obecné poradě o nápravě věcí lidských. Podle Komenského je filosofie člověku dána od Boha a je neodlučitelnou součástí lidské přirozenosti. Podle Komenského je filosofie pokažena, což se projevuje upadáním lidské touhy po moudrosti a novém poznání. Člověk v důsledku toho propadá do čím dál větší propasti nevědomosti. Komenský věřil, že filosofie může být napravena. Náprava musí proběhnout u každého člověka bez výjimky, neboť jedině tak může být úspěšná. Musí být učiněna společně s nápravou náboženství a politiky, jedině tak bude obnova dovedena k dokonalosti.
Concept of philosophy in De rerum humanarum emendatione consultatio catholica by Johan Amos Comenius
Keywords: Komenský, Jan Amos; filosofie; lidská přirozenost; moudrost; poznání; náprava; harmonie; Comenius, Jan Amos; philosophy; human nature; wisdom; cognition; reformation; harmony