Zapojení kyseliny lipoové do mechanizmů ovlivňující vznik a rozvoj aterosklerózy - Neubertová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této práce je shrnout dostupné a nejnovější informace o klinickém významu kyseliny lipoové se zaměřením na její antioxidační vlastnosti. V další části je cílem zpracovat dostupné informace o zapojení kyseliny lipoové do mechanizmů ovlivňující vznik aterosklerózy. V neposlední řadě je věnována pozornost novinkám v metodice stanovení kyseliny lipoové v lidské plazmě.
Involvement of lipoic acid to mechanisms which influence formation and progress of atherosclerosis
Keywords: kyselina lipoová; kyselina dihydrolipoová; antioxidační vlastnosti; HPLC; diabetes mellitus; ateroskleróza; lipoic acid; dihydrolipoic acid; antioxidant properties; atherosclerosis