Využití řas k odstraňování léčiv z vod - Juračková, Alena (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se zabývá možnostmi využití sladkovodních mikrořas k odstraňování antibiotik z vod. Antibiotika patří mezi časté kontaminanty životního prostředí, které mohou mít nepříznivý vliv na ekosystémy i lidské zdraví. V posledních letech se výzkum intenzivně zaměřuje na vývoj účinných a šetrných metod jejich eliminace z různých složek životního prostředí. Bioremediace pomocí řas se zdá být perspektivní a environmentálně přívětivý přístup k této problematice. V rámci experimentální části byly vybrané druhy sladkovodních mikrořas, a to Chlamydomonas reinhardtii, Chlorella vulgaris, Chlorella kessleri a Pseudokirchneriella subcapitata, použity k degradaci čtyř antibiotik z různých terapeutických skupin (ampicilin, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin) v modelových odpadních vodách. Výsledky prokázaly, že některé druhy mikrořas dokážou významně snižovat množství antibiotik ve vodě. Účinnost je kromě použitého druhu mikrořasy ovlivněna též druhem a koncentrací léčiva, intenzitou záření a dalšími vlivy.
Algae utilization for removal of pharmaceuticals from water
Keywords: Emerging contaminants; zelené mikrořasy; antibiotika; odstranění antibiotik; fykoremediace; digestát; Emerging contaminants; green microalgae; antibiotics; antibiotic removal; phycoremediation; digestate