Návrh soustavy pro měkké zastavení automobilu - Serbousek, Jan (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem práce je návrh funkce a realizace soustavy pro měkké zastavení automobilu. Uveden je popis běžného chování vozidla po dobrzdění do klidu. Následně se práce zabývá návrhem možného průběhu omezení brzdné síly v závěru brzdění, který by vedl k omezení negativních jevů působících po dobrzdění vozidla do klidu. Za účelem zhodnocení, jakým způsobem se navržený regulovaný průběh brzdné síly projeví na pohybu vozidla po zastavení, byl vytvořen numerický simulační program pohybu vozidla. Uveden je popis jeho tvorby a ověření jeho správnosti. Za účelem jeho ověření byly dále provedeny a zpracovány jízdní zkoušky s vozidlem Škoda Roomster 1,9 Tdi. Součástí práce je i popis principu systémů ABS a ESP, jejichž komponentů je pro realizaci soustavy využito.
Concept of a system for soft stop of a car
Keywords: Měkké zastavení; zastavení automobilu; simulační program; Soft stop; stop car; simulative programme