Funkce desaturáz a elongáz v metabolismu lipidů u diabetiků typu 2 - Mastíková, Anna (Univerzita Pardubice, 2015)
Předložená diplomová práce se zabývá měřením aktivit -5, -6, a -9 desaturáz a elongáz ve všech třídách plazmatických lipidů, u insulinem léčených diabetiků typu 2 a kontrolní skupiny zdravých osob. Byla vyhodnocena závislost uvedených enzymů na obsahu glykovaného hemoglobinu. Diplomová práce obsahuje rovněž statistické vyhodnocení naměřených koncentrací mastných kyselin a dostupných biochemických dat. Se svolením Univerzity v Tübingenu bylo vyšetřeno 27 vzorků EDTA plazmy od insulinem léčených diabetiků a 20 kontrolních vzorků zdravých dárců. Pomocí preparativní chromatografie na tenké vrstvě byly tyto vzorky rozděleny do pěti frakcí (fosfolipidy, diacylglyceroly, volné mastné kyseliny, triacylglyceroly a estery cholesterolu) a přítomné mastné kyseliny byly převedeny na methylestery. Závěrečným krokem laboratorní analýzy bylo stanovení esterů mastných kyselin plynovou chromatografií. Získané výsledky byly zpracovány v programu Microsoft Office Excel 2007 a statisticky vyhodnoceny programem Statistica 12. Pomocí statistických analýz nebyly zjištěny významné změny v aktivitách desaturáz a elongázy mezi kontrolní skupinou a diabetiky, což potvrzuje účinnost léčby diabetu insulinem. Rovněž nebyly zjištěny podstatné rozdíly v zastoupení a spektru mastných kyselin v jednotlivých lipidových frakcích. Je proto možné konstatovat, že i přes zvýšenou hladinu glykovaného hemoglobinu a zvýšenou glykémii nedochází u insulinem léčených diabetiků k vážným poruchám lipidového metabolismu a k výraznému snížení aktivit lipogenních enzymů a to jak v tukové tkáni, tak i v játrech.
Function of desaturases and elongases at lipid metabolism in type 2 diabetic patients
Keywords: desaturases; elongases; fatty acids; gas chromatography; desaturázy; elongázy; mastné kyseliny; plynová chromatografie