Specifické rysy účetnictví malé dopravní firmy (PAP v.o.s.) - Kalousková, Pavla (Univerzita Pardubice, 1998)
Cílem této diplomové práce bylo věnovat se speciálním pojmům účetnictví, které mají velkou váhu ve finančním účetnictví firmy PAP v.o.s. Trutnov. Vyřešila jsem některé metodické neujasněnosti v této oblasti. Toto ujasnění mělo být základem pro metodicky správné vedení účetnictví, které poskytuje firmě potřebné výstupy nejen pro vnější uživatele, ale i pro vedení firmy. Rovněž jsem se pokusila definovat vazbu mezi finančním a manažerským účetnictvím a nastínit způsob vedení manažerského účetnictví ve výše zmíněné firmě s vazbou na kalkulaci nákladů. Dalším cílem této práce bylo také ukázat, jaký dopad na účetnictví firmy bude mít harmonizace s Evropskou unií a světem. Došla jsem k závěru, že pro malou dopravní firmu jakou je PAP v.o.s. Trutnov je sice žádoucí vývoj v Evropské unii sledovat, ale řídit se bude především legislativou České republiky.
Specific features of accounting small transport company (PAP vos)
Keywords: finanční účetnictví; manažerské účetnictví; dopravní firmy; financial accounting; management accounting; transport companies