Hodnocení rostlinných olejů pomocí abrazivní rozpouštěcí voltametrie na uhlíkových pastových elektrodách - Horská, Anna (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato práce představuje abrazivní stripping voltametrii (AbrSV), určenou zejména pro kvalitativní a kvantitativní analýzu pevných materiálu, jako jednoduchou, levnou, efektivní a semikvantitativní screeningovou metodu pro hodnocení rostlinných olejů. Vyvinutá metoda AbrSV je založena na elektrochemické oxidaci elektroaktivních organických látek přirozeně se vyskytující v analyzovaných vzorcích. Kdy vzorky rostlinných olejů slouží jako pastové kapaliny. Elektrochemická detekce byla uskutečněna v moll1 octanovém pufru o pH 4,2 s použitím square wave voltametrie. Výsledky ukazují, že lze AbrSV použít při kontrole autenticity potravin (elektrochemického otisku prstu) a jako indikátor čerstvosti.
Evaluation of edible oils using abrasive stripping voltammetry at carbon paste electrodes
Keywords: uhlíkové pastové elektrody; abrasivní stripping voltametrie; rostlinné oleje; lipofilní vitamíny; fenolické látky; carbon paste electrode; abrasive stripping voltammetry; vegetable oils; lipophilic vitamins; phenolic compounds