Romové ve Vysokém Mýtě se zaměřením na vzdělání a romský jazyk - Jeřábková, Martina (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá současnou situací života Romů ve Vysokém Mýtě. Předmětem výzkumu je popis dílčích témat, především vzdělání a jazyka. Pozornost je dále věnována oblastem týkajících se identity, tradičních zvyků, zaměstnanosti a soužití Romů s majoritní společností.
Romanies in Vysoké Mýto with focus on education and Romany language
Keywords: Romany; Vysoké Mýto; Education; languages; Identity; Employment; cohabitation; Romové; Vysoké Mýto; vzdělání; jazyky; Identita; zaměstnanost; soužití