Syntéza a vlastnosti organických luminoforů na bázi triazinylových derivátů 3-aminoperylenu - Hyková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem mé diplomové práce bylo připravit anilino- a methoxy- deriváty kyanurovaného aminoperylenu, což se úspěšně podařilo. Při syntéze těchto látek jsme vycházeli z postupů, které se zabývaly přípravou analogických derivátů kyanurovaného aminopyrenu. Stejně jako deriváty aminopyrenu patří i analoga aminoperylenu do skupiny fluorescenčních barviv. Naší snahou tudíž bylo tyto látky nejenom syntetizovat, ale také zkoumat jejich fluorescenční charakteristiky. V závěrečných výsledcích a diskuzích porovnáváme kvantové výtěžky fluorescence derivátů v závislosti na substituci na triazinovém kruhu a na polaritě rozpouštědla.
Preparation and properties of organic luminophores based on triazine derivatives of 3-amino-pyrene
Keywords: nitrace perylenu; fluorescenční sondy