Výuka hrdinství - Tomeš, Milan (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zaměřuje na fenomén hrdinství tak, jak jej definuje americký psycholog P. Zimbardo. Jeho výzkumy ukazují, že dovednost hrdinství se dá postupně učit, že hrdinou se člověk nerodí, ale že se jím stává. Práce dále vychází z Projektu heroické imaginace od stejného autora, který se zabývá tím, jak mladé lidi k hrdinství vychovávat. Cílem práce je navrhnout výchovně-vzdělávací celek, který může být pro výuku hrdinství použit. Práce hledá odpovědi na otázku, jak učit mladé lidi se zachovat v různých sociálních situacích tak, aby dokázali vytvořit pozitivní změnu v životě svém i druhých.
Keywords: hrdinství; HIP; Zimbardo, Philip; difuze zodpovědnosti; dav; konformita; poslušnost; odvaha; akceschopnost; komfortní zóna; heroism; diffusion of responsibility; crowd; conformity; obedience; courage; ability to act; comfort zone