High-available routing cluster - Dvořák, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vysoké dostupnosti při propojení dvou nezávislých sítí. Toto propojení je realizováno systémem dvou směrovačů, z nichž záložní router, v případě výpadku aktivního/hlavního routeru, přebírá odpovědnost za směrování. Práce se také snaží zdůraznit možnost využít více alternativních technologií a případně jejich kombinace při realizaci dvou a více směrovačů zapojených do daného clusteru. V práci je také zdůrazněn rozdíl mezi jednotlivými řešeními a přidány poznámky stran jejich vzájemné kompatibility. Pro každou dílčí problematiku užitých protokolů a technologií je připojena ukázka realizace na úrovni příkazové řadky operačních systémů Linux nebo BSD Unix.
Cluster směrovačů s podporou vysoké dostupnosti
Keywords: cluster; směrovač; dostupnost; redundance; VRRP; HSRP; CARP; Juniper; JUNOS; FreeBSD; Linux; Debian; Heartbeat; freevrrpd; carpd; EtherChannel; Linux Kernel; směrování; DRBD; cluster; ROUTER; availability; redundance; VRRP; HSRP; CARP; Juniper; JUNOS; FreeBSD; Linux; Debian; Heartbeat; freevrrpd; carpd; EtherChannel; Linux Kernel; routing; DRBD