Stanovení vybraných pesticidů v medu - Macháčková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2016)
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace osmi vybraných běžně používaných pesticidů s využitím kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Izolace pesticidů ze vzorků medů, medovin a technických vzorků pesticidních prostředků byla provedena metodou QuEChERS. Výsledný extrakt byl analyzován pomocí optimalizované chromatografické separace v systémech s obrácenými fázemi na koloně YMC C18 s využitím gradientové eluce acetonitrilu ve vodě. Kvantitativní zastoupení studovaných pesticidů v reálných vzorcích bylo stanoveno metodou kalibrační křivky.
Determination of selected pesticides in honey
Keywords: pesticidy; med; QuEChERS; kapalinová chromatografie; pesticides; honey; liquid chromatography