Adaptace žen v pooperačním období po císařském řezu - Lapáčková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na pooperační adaptaci žen po císařském řezu a rozděluje se na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je popsán císařský řez a jeho indikace, komplikace, druhy anestezie, adaptace a faktory, které ji ovlivňují. Dále se věnuje pooperačnímu období a péči, která s ní souvisí. Je zde také popsán test soběstačnosti podle Barthelové. Výzkumné šetření bylo provedeno metodou kvantitativního výzkumu formou analýzy zdravotnické dokumentace u žen, které podstoupily císařský řez v období od července do listopadu roku 2017 ve zdravotnickém zařízení ve Středočeském kraji. Cílem výzkumu bylo posoudit faktory, které ovlivňují adaptaci žen v pooperačním období. Dalšími cíli bylo, jak se ženy adaptovaly v závislosti na typu anestezie a jakou pociťovaly intenzitu bolesti.
Women´s adaptation in postoperative period after Caesarean section
Keywords: adaptace; bolest; ovlivňující faktory; pooperační období; test soběstačnosti dle Barthelové; adaptation; pain; influencing factors; postoperative period; Barthel ADL Index