Principy výřezu oblasti v bitmapových grafických editorech - Mejsnar, Lubor (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem bakalářské práce je seznámit širší veřejnost s využitím křivek v počítačové grafice, ukázat na výhody použití vektorové grafiky oproti rastrové grafice. Dále práce popisuje rozdílné techniky využití řídících bodů pro křivku, jako je interpolace a aproximace. Část práce také představuje programy, které nabízí trh, ať už to jsou programy volně šiřitelné, nebo komerční programy. V praktické části je představen vlastní program pro vykreslování křivek, výběrem jakékoli křivky ve výkresu a úpravu řídících bodů vybrané křivky. Velký důraz je kladen na implementaci vhodné datové struktury pro uchovávání křivky resp. celého výkresu. Uživatel si může vybrat z následujících křivek: lagrangeuv polynom, bézierova kubika, fergusonova křivka, a kubický Coonsův B-splajn. Program se zabývá problémem výřezu oblasti ohraničenou křivkami. Tento problém je představen a následně je ukázána možnost vyřešení tohoto problému krok po kroku skrze algoritmus.
Principles of cut out area in bitmap's graphic editors
Keywords: počítačová grafika; bitmapové grafické editory; křivky; programy; Algoritmy