Výhody a nevýhody malotřídních škol - Fabiánová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá malotřídními školami jako součástí vzdělávacího systému. Prostřednictvím kvalitativního výzkumu, založeného na rozhovorech s řediteli, pedagogy, rodiči a absolventy malotřídních škol více přibližuje problematiku těchto škol. Cílem práce bylo přiblížit pohled na malotřídní školy z různých perspektiv. Zejména zaměření na výuku, vzájemné vztahy, obecné výhody a nevýhody, možné problémy malotřídek a obecné fungování této školské instituce. Tyto rozhovory mi poskytly náhled na malotřídní školy z rozdílných perspektiv. Rozhovory byly analyzovány formou tematické analýzy. Práce slouží k lepšímu vymezení a charakterizování malotřídních škol, zaměřuje se na specifika vyučování, problematiku malotřídních škol. Řeší ale také pozitiva a negativa, která malotřídní škola nabízí, a se kterými se potýká.
Advantages and disadvantages of small schools
Keywords: malotřídní školy; vzdělávací systém; kvalitativní výzkum; ředitel; pedagog; rodič; absolvent; výuka na malotřídní škole; výhody a nevýhody malotřídních škol; školská instituce; specifika vyučování; small schools; education system; qualitative research; principal; teacher; parent; graduate; teaching in small schools; advantages and disadvantages of small schools; school institution; specifics of teaching