Sn kationty: Katalyzátory hydroborací C=O skupin - Bíza, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2023)
V rámci vypracování bakalářské práce byla provedena literární rešerše na téma hydroborace a katalyzátory hydroborací na bázi prvků 14. skupiny. Z této rešerše vyplývá, že v posledních několika letech došlo k velkému pokroku ve výzkumu takových katalyzátorů. V experimentální části bylo proto připraveno šest nových katalyzátorů, jejichž katalytická aktivita byla studována. Pro dva nejefektivnější katalyzátory s charakterem cínatých kationtů byla provedena studie kinetiky, mechanismu a použitelných substrátů.
Sn cations: Catalysts for hydroborations of C=O group
Keywords: hydroborace; katalýza; kationty cínu; N,N',O-chelatující ligand; hydroboration; catalysis; tin cations; N,N',O-chelating ligand