Návrh víceprvkové nápravy pro vícečlánkový autobus - Kotyza, Petr (Univerzita Pardubice, 2008)
Po úvodní části, kdy je rozebrána stručná historie vývoje vícečlánkových autobusů, je v práci řešena problematika průjezdů vícečlánkových souprav obloukem. Z této analýzy potom vychází samotné definování konstrukčních požadavků, a návrh základních parametrů natáčecího mechanizmu.
Concept of the multi-elementar axle for articulated city bus
Keywords: vícečlánkové autobusy; průjezd obloukem; řízená náprava; konstrukční požadavky; Articuled city buses; the passage through the curves; steered axe; construction requirements