Karel Hrubý - spiritus agens politického a kulturního zápasu - Prázný, Aleš (My University, 2021)
Článek pojednává o Karlu Hrubém jako angažovaném mysliteli, inteleltuálovi a politikovi, který reagoval na klíčové události československých dějin druhé poloviny 20. století svou teorii i praxí. Článek se zaměřuje na Hrubého politické a kulturní úsilí v oblasti sociální a humanitní politiky a na jeho analýzy komunistické diktatury v bývalém Československu. Hrubý je tu představen jako klíčová postava československého exilu. Text rovněž pojednává o významných myslitelích, kteří ovlivnili Hrubého zaměření na kulturně-sociální politiku, a věnuje se rovněž jeho polemikám se soudobými revizionisty.
Karel Hrubý – spiritus agens of political and cultural struggle
Keywords: Karel Hrubý; Karel Hrubý; Masaryk; demokracie; svoboda; stalinismus; kritika marxismu; ideologizace vědy; Charta 77; revizionismus; Masaryk; freedom; Stalinism; critic of Marxism; ideologisation of science; Charter 77; revisionism; democracy