Restaurování porcelánové soupravy z Březové - Kališová, Lucie; Kloužková, Alexandra; Velebilová, Magdalena (Univerzita Pardubice, 2014)
Přátelská porcelánová souprava byla vyrobena v Březové u Karlových Varů v rozmezí let 1857 ‐ 1873. Je ovlivněna tvorbou v období druhého rokoka a je zdobena technikou ruční malby. Dekorace je provedena pomocí zlata, emailu, naglazurových barev a zlatého listru. Restaurátorský zásah byl prováděn z důvodu mechanického poškození plastických detailů. Součástí bylo provedení a vyhodnocení průzkumů. Pomocí stereomikroskopu byl pozorován stav dekorací a poškozená místa. Dále byla hodnocena střepová hmota, a to jak z hlediska chemického (XRF), tak i mineralogického (XRD) složení. Díky pozorování výbrusu pomocí optického mikroskopu byla zhodnocena mikrostruktura porcelánu. Byly měřeny tloušťky vrstvy glazury a zlatého listru. Na základě vyhodnocení průzkumů byl sestaven restaurátorský záměr a po schválení zadavatelem bylo přistoupeno k samotnému restaurování. Postup spočíval v očištění předmětů a doplnění ztrát plněnými epoxidovými pryskyřicemi. Dále následovalo provedení barevných retuší. Byla imitována bílá barva porcelánu s glazurou, zlatý listr a barevný dekor. Pro tyto retuše byla zvolena epoxidová pryskyřice probarvená pomocí pigmentů, barevné tuše a čirá epoxidová pryskyřice. Dále byla imitována malba zlatem. Byl použit plátkový kov, akrylové barvy obsahující kovové pigmenty a čirá epoxidová pryskyřice. Po provedení restaurátorského zásahu byly navrženy vhodné podmínky uložení předmětů.
Restoration of the porcelain set from Březová