Židovské obyvatelstvo ve východních Čechách na konci 18. století (pro Chrudimský, Hradecký a Bydžovský kraj) - Čermák, Pavel (Univerzita Pardubice, 2012)
V bakalářské práci se zabývám tématem židovského obyvatelstva na konci 18. století ve východních Čechách, především v Chrudimském, Hradeckém a Bydžovském kraji. Z počátku se věnuji státní správě židovského obyvatelstva a panovnickým privilegiím k dané menšině v 18. století. Jádro práce tvoří výzkum vydaných edicí soupisu židovského obyvatelstva vzniklé pro jednotlivé kraje, které detailně mapují výskyt Židů v roce 1793. Zde se zaměřuji na početnost Židů v jednotlivých městech a panstvích se zřetelem na jejich vývoj od počátku a konce 18. století. V dalších částech práce se specializuji na velikost židovských rodin, počtu dětí a důležitému způsobu obživy židovského obyvatelstva. Závěr je zaměřen na výskyt nejvýznamnějších (místních) židovských obcí a jejich památek dochovaných z období 18. století.
Jewish Population in Eastern Bohemia in the End of the 18th Century (for Chrudim Region, Hradec Region and Bydžov Region)
Keywords: Židé; Jews; východní Čechy; konec 18. století; soupisy; rodiny; zaměstnání; židovské památky; eastern Bohemia; end of the 18th century; inventory; families; employment; Jewish monuments