Metody hodnocení aktivity acetylcholinesterasy a vyhodnocení použitelnosti pro hodnocení inhibitorů acetylcholinesterasy - Weiglová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2011)
Serinové hydrolasy je široce zastoupená skupina enzymů, která má význam pro mnoho životních funkcí. Existují dva typy serinových hydrolas: acetylcholinesterasa a butyrylcholinesterasa. Acetylcholinesterasa je jedním z klíčových enzymů v centrálním a periferním nervovém systému. Rozvoj imobilizačních metod napomáhá rychlému stanovení organofosfátových a karbamátových inhibitorů. Cílem této práce bylo vytvoření nových imobilizačních metod použitelných pro fotometrické stanovení aktivity. Acetylcholinesterasa se imobilizovala na polystyrenovou mikrotitrační destičku. Jednotlivé imobilizační metody byly pouţity pro hodnocení inhibitorů acetylcholinesterasy.
Acetylcholinesterase activity evaluating methods and applicability to acetycholinesterase inhibitors assay
Keywords: acetylcholin; acetylcholinesterasa; imobilizace acetylcholinesterasy; inhibitory acetylcholinesterasy; metody stanovení aktivity acetylcholinesterasy; acetylcholine; acetylcholinesterase; immobilization of acetylcholinesterase; inhibitors of acetylcholinesterase; methods for determination of acetylcholinesterase activity