Hodnocení výživy u seniorů - Andrová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Obsahem této bakalářské práce je hodnocení výživy u seniorů žijících ve zdravotně-sociálním zařízení. Práce je rozdělena na část teoretickou a na část průzkumnou. Teoretická část je zaměřena na definici stáří, stárnutí, malnutrice a na možnosti hodnocení výživy u seniorů. Hlavním cílem průzkumné části bylo zmapovat stav výživy u seniorů ve vybraném zařízení. K naplnění cíle byly použity vybrané dotazníky k hodnocení výživy MNA-SF a MEONF-II, jehož součástí bylo i měření síly stisku ruky. Průzkumná část byla dále doplněna o hodnocení soběstačnosti pomocí škály dle Barthelové, které bylo využito ke zjištění souvislosti mezi soběstačností a výživou. Výsledky průzkumného šetření ukazují, že většina seniorů je buď v riziku podvýživy nebo je podvýživou přímo zasažena.
Nutritional Assessment in the elderly
Keywords: stáří; stárnutí; výživa u seniorů; hodnocení výživy; zdravotně-sociální zařízení; aging; old age; nutrition in elderly; nutritional assessment; health and social care facilities