Dvojí pojetí akrasie v Platónově morální psychologii - Hochmanová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá otázkou, zda v Platónově morální psychologii raného (sókratovského) a pozdějšího středního období lze najít dvě odlišná pojetí akrasie. Poté, co je v úvodu představen samotný pojem akrasie, se práce v první části soustředí na výklad obecnějšího rámce problematiky, tj. na výklad sókratovské a Platónovy etiky a pojmu ctnosti. V druhé části je již zkoumáno první, sókratovské pojetí pojmu akrasie. Zaměřuje se na Sókratovo popření akrasie v dialogu Prótagoras, a na interpretaci tohoto argumentu Hedou Segvic a dále Charlesem Kahnem. V závěrečné třetí části se práce zabývá Platónovým pojetím akrasie v dialogu Ústava, kde Platón přichází s novým tvrzením, že duše obsahuje tři složky, které spolu mohou být v konfliktu. Po představení primárního textu se práce obrací ke Cooperově analýze Platónovy teorie lidské motivace a v poslední řadě ke Kahnově interpretaci Platónova pojetí akrasie jako "revize" sókratovského intelektualismu.
Two Conceptions of Akrasia in Plato's Moral Psychology
Keywords: akrasie; etika; morální jednání; spravedlnost; ctnost; vědění; Sókratés; sókratovský intelektualismus; sókratovský paradox; Prótagoras; Platón; morální psychologie; Ústava; tři složky duše; rozum; žádostivost; Kahn, Charles; Segvic, Heda; Cooper, John; akrasia; ethics; moral action; justice; virtue; knowledge; Socrates; Socratic intellectualism; Socratic paradox; Protagoras; Plato; moral psychology; Republic; three parts of the soul; reason; appetite; Kahn, Charles; Segvic, Heda; Cooper, John