Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě - Kvášová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech ze skupiny betalainů, která se vyskytují v červené řepě. V práci je popsáno složení červené řepy, její využití jako zdroj potravinářského barviva a přiblížena problematika přírodních a syntetických potravinářských barviv. Dále jsou specifikovány účinky červené řepy na lidské zdraví. V neposlední řadě jsou v práci popsány metody používané pro stanovení betalainů v červené řepě, mezi které patří spektrofotometrie a vysokoúčinná kapalinová chromatografie.
Betalains, natural dyes contained in beets
Keywords: betalainy; potravinářská barviva; červená řepa; betanin; spektrofotometrie; HPLC; betalains; food dyes; beetroot; betanin; spectrophotometry; HPLC