Role asistenta v inkluzivním vzdělávání - Adamcová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2018)
Studentka v teoretické části charakterizuje pojmy jako inkluze, integrace a inkluzivní vzdělávání obecně. Bude se zabývat charakteristikou žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Dále se bude zabývat rolí asistenta pedagoga ve vyučování. Objasní jeho kvalifikační předpoklady, kompetence a náplň práce. Bude se snažit přiblížit problematiku inkluzivního vzdělávání z hlediska legislativního ukotvení. V praktické části studentka charakterizuje výzkumný problém, který bude zkoumat pomocí kvalitativního výzkumu, pomocí rozhovorů, které bude provádět s asistenty pedagoga a učiteli. Výzkumné šetření obohatí svými poznatky z pozorování. Pro celkovou přehlednost práce vytvoří případové studie. Cílem bude zjištění, jakou roli hraje asistent pedagoga v inkluzivním vzdělávání, jaké změny přinesla ve vyučování novela školského zákona.
The role of assistant in inclucive education
Keywords: inkluze; integrace; asistenti; pedagogové; žáci; inclusion; integration; assistants; teachers; students