Ošetřovatelská péče u pacientů po transplantaci kostní dřeně - Špírová, Naďa (Univerzita Pardubice, 2013)
Tématem této bakalářské práce je Ošetřovatelská péče u pacientů po transplantaci kostní dřeně. Jedná se o práci teoreticko-praktickou. V teoretické části je popsaná anatomie kostní dřeně, historie, druhy transplantací kostní dřeně, indikace a způsoby odběru kostní dřeně. Dále je zde uvedena péče o dárce před a po odběru kostní dřeně. V neposlední řadě je zde uvedena i péče o pacienta a komplikace, jaké se mohou u pacienta vyskytnout, jejich prevence a život po transplantaci. V úvodu praktické části byly použity statistické údaje z Národního registru dárců kostní dřeně. Zásadní část praktické části bakalářské práce tvoří tři kazuistiky. První pojednává o ošetřovatelské péči u pacienta před transplantací kostní dřeně, druhá kazuistika přiblíží péči o pacienta bezprostředně po transplantaci kostní dřeně a třetí popisuje život pacienta dva roky po prodělané transplantaci a jeho rekonvalescenci
Nursing care of patients after bone marrow transplantation
Keywords: transplantace kostní dřeně; komplikace; ošetřovatelský proces; dárci; Český národní registr dárců kostní dřeně; bone marrow transplantation; complications; nursing process; donors; Czech national marrow donors registry