Farmakokinetika a farmakodynamika nifedipinu - Šafaříková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma ,,Léčiva s účinnou látkou nifedipin". Práce je zaměřena na charakteristiku nifedipinu, na přehled přípravků a lékových forem s účinnou látkou nifedipin. Práce se rovněž zabývá faktory ovlivňujícími biodostupnost léčivých látek a technologickými postupy na zvýšení biodostupnosti těžce rozpustných léčivých látek, které usnadňují jejich rozpouštění. Také jsou v práci diskutovány výhody nifedipinových léčiv s řízeným uvolňováním oproti nifedipinovým léčivům s jednoduchými lékovými formami.
Pharmacokinetics and Pharmacodynamics of Nifedipine
Keywords: nifedipin; biodostupnost; řízené uvolňování léčiva; lipofilní systémy; nifedipine; bioavailability; controlled release dosage forms; lipophilic systems