Expanze OSVČ na portugalský trh - Jechová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá vymezením základních pojmů z oblasti podnikání a srovnává podnikání v České republice a Portugalsku. Dále jsou v práci rozebrány motivy, rizika a formy vstupu na zahraniční trh. Na tomto základě je zpracován konkrétní podnikatelský plán expanze českého OSVČ na vybraný segment portugalského trhu. V teoretické části práce je uvedena základní charakteristika v podnikání, potřebné analýzy před zahájením podnikání, podnikatelská rizika či vstupní bariéry na trh v obou zemích. V části praktické se potom zaměřuje na charakteristiku konkrétního podniku, analýzu portugalského trhu a konkurence, a také marketingový a finanční plán. Poslední část práce vyhodnocuje realizovatelnost záměru a je věnována návrhům a doporučením pro budoucí vývoj.
Expansion of the self-emloyed into the Portuguese market
Keywords: expanze do zahraničí; OSVČ; Portugalsko; analýza trhu; analýza konkurence; segmentace; mezinárodní marketing; bariéry vstupu na trh; expansion abroad; self-employment; Portugal; market analysis; competition analysis; segmentation; international marketing; barriers for the market entrance