Izotachoforetické stanovení kyanidů - Sollichová, Klára (Univerzita Pardubice, 2016)
Úvod teoretické části diplomové práce se věnuje rozdělením kyanových sloučenin na základě fyzikálně-chemických vlastností. Cílem bylo seznámit se s využitím, výrobou a výskytem kyanidů a jejich komplexů. Část diplomové práce se zabývá mechanizmem toxického účinku kyanidů na organismus s následnou terapií. Zmíněn je rovněž výskyt kyanidů v životním prostředí. Rozsáhlejší kapitoly jsou věnovány důkazům a kvantitativnímu stanovení kyanidových iontů. Experimentální část diplomové práce se zabývá izotachoforetickým stanovením kyanidů a jejich komplexů, které jsou analyzovány v aniontovém režimu. Byly hledány optimální podmínky pro stanovení kyanidového iontu a jeho komplexů. Optimalizovaný postup byl poté aplikován pro stanovení hexakyanoželeznatanu a hexakyanoželezitanu draselného a kyanidu draselného.
Isotachophoretic determination of cyanides
Keywords: destilace; izotachoforéza; kyanidy; kyanidové komplexy; distillation; isotachophoresis; cyanide; cyanide complexes