Testování desinfekčních účinků sloučenin na bázi biodegradovatelných oligomerů - Baslerová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se věnuje dezinfekčním látkám a testování jejich účinnosti. Jejich nadužívání vede k negativním dopadům na životní prostředí, lidské zdraví a vede k vývoji rezistencí. Proto je nutné přicházet s novými sloučeninami, které účinně zabíjí mikroorganismy a jsou šetrné. Praktická část této diplomové práce se věnuje testování antimikrobiální aktivity látek syntetizovaných na Katedře obecné a anorganické chemie podle norem ČSN EN 13727+A2 a ČSN EN 13624.
Testing Of Disinfecting Effects Of Compounds Based On Biodegradable Oligomers
Keywords: biocidy; dezinfekce; kyselina mléčná; mikroorganismy; polymery; sterilizace; biocides; disinfection; lactic acid; microorganisms; polymers; sterilization