Struktura a ekonomická aktivita vězněných osob v ČR - Jílková, Natálie (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem bakalářské práce je posoudit strukturu a ekonomickou aktivitu vězněných osob v ČR. V první části je pozornost upnuta na vymezení vězeňství v rámci bezpečnosti, trestné činy a systém trestů a na vývoj vězeňství na území ČR. Druhá část charakterizuje Vězeňskou službu ČR, její činnost a organizační jednotky. V poslední části je provedena analýza struktury a ekonomické aktivity vězněných osob, dále jsou znázorněny výše pohledávek za vězni v aktuálním stavu a za propuštěnými vězni. Analýza je provedena za období v letech 2012 až 2021. Z analýzy vyplývá, že výrazný pokles počtu vězněných osob nastal v roce 2013, kdy proběhla prezidentská amnestie, následně počty opět narostly. Dále lze konstatovat, že k určitému poklesu počtu odsouzených také došlo během pandemie COVID-19.
Structure and economic activity of imprisoned persons in the Czech Republic
Keywords: Vězeňská služba ČR; vězeňství; vězněné osoby; bezpečnost; trestné činy; tresty; výkon trestu odnětí svobody; Prison Service of the Czech Republic; prisons; imprisoned persons; safety; crimes; punishments; execution of a prison sentence