Hodnocení intenzity pooperační bolesti a spokojenost pacientů s jejím tišením - Hloupá, Monika (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá intenzitou pooperační bolesti. V teoretické části přibližuje problematiku akutní pooperační bolesti, vliv na jednotlivé orgánové soustavy, její hodnocení a možnosti tlumení bolesti. V průzkumné části zjišťuje intenzitu pooperační bolesti během čtyřiadvaceti hodin a spokojenost pacientů s jejím tišením. Dále se zajímá o pacientovu očekávanou a skutečně prožitou bolest. Ukázalo se, že v čase 8 hodin po operaci dosahuje intenzita bolesti nejvyšších čísel a u velké části respondentů je nedostatečně tišena. Přesto byla většina pacientů s léčbou jejich pooperační bolesti spokojena.
Evaluation of postoperative pain intensity and satisfaction of patients with pain relief
Keywords: akutní bolest; pooperační bolest; intenzita bolesti; hodnocení bolesti; léčba; analgetika; spokojenost; acute pain; postoperative pain; pain intensity; pain assessment; treatment; analgesics; satisfaction