Reaktivita a tvorba sítě strukturovaných kopolymerů BMA-GMA - Schiller, Marek (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce se zabývá studiem reaktivity a tvorbou sítě strukturovaných kopolymerů BMA - GMA. Byly studovány blokový (připravený jako trojblok GMA - BMA - GMA) a statistický kopolymer s přibližně stejnou molekulovou hmotností (Mn = 5000) a stejným počtem epoxidových skupin. Pro vytvrzování byl zvolen IPDA. Jako jednoduchý model byl použit systém DGEBA - IPDA. U všech systémů byly hledány kritické poměry funkčních skupin při bodu gelace v závislosti na koncentraci epoxidové pryskyřice. Pro všechny epoxidy byly stanoveny hodnoty kritického poměru při nekonečné koncentraci funkčních skupin, byly porovnány s teoreticky vypočtenými hodnotami a byly diskutovány různé vlivy na kritický poměr funkčních skupin.
Reactivty and formation network structural copolymers GMA-BMA
Keywords: kopolymery; epoxidové pryskyřice; reaktivita; gelace